Ez a legjobb idő arra, hogy új életet kezdj

2021.01.04

Talán a számodra is rendkívüli év volt a 2020-as esztendő. Azt hiszem, sokan vagyunk ezzel így. Nincsenek kevesen azok, akik sokat szenvedtek a korlátozásoktól, életkörülményeik változásától, esetleg szeretteik elvesztésétől, korábbi hitrendszereik összeomlásától. De a visszafordíthatatlan dolgok miatti szomorkodás nem segít - ezért most annak van itt az ideje, hogy előre nézzünk, "újra tervezzünk". Az elmúlt hónapokban talán az egész eddigi életünket átértékeltük. A kérdés az, hogy milyen program megy most a fejünkben, és mit tudunk kezdeni magunkkal?

Mi történik most velünk?

A tudatalattinkban történik a legtöbb olyan mentális folyamat, amely nem éri el a tudatos figyelmünk szintjét. Ezért is nagyon fontos, hogy fokozottan "észnél legyünk", és figyeljünk a gondolatainkra. Az automatikus reakciók ugyanis a múlt tapasztalatiból, régi berögződéseinkből táplálkoznak.

Ezért is veszélyes az, ha átadjunk a mindennapos érzelmi reakcióink feletti uralmat az emlékeinknek és az "automata rendszernek", amely általában mozgat bennünket . Nagyon figyelnünk kell arra, hogy ne a "robotpilóta" hozza meg helyettünk a döntéseinket.

Ha a memóriánkban őrzött emlékképek, negatív érzelmek befolyásolják mindennapjainkat, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy még mindig a múltunkat siratjuk, amit pedig nem tudunk visszahozni.

Lehet, hogy tudatosan már a jövőnket tervezzük, de ha túl fáradtak vagyunk, könnyen beleesünk abba, hogy a megszokott gondolati sémáinkat kövessük. Ez azért van, mert tulajdonképpen érzelmi függés alakult ki bennünk: kötődünk a múltbeli beidegződésekhez, mert a szokásos, jól ismert érzelmek meg is nyugtatnak bennünket, szemben a jövő aggasztó bizonytalanságával.

A következő bejegyzésben ezt a gondolatot folytatom; azzal, mit tehetsz azért, hogy a hangulatod ne ingadozzon folyton a múlt-jelen-jövő körforgásában!

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉS:

Hogyan ne félj az ismeretlentől?