Mit mutat meg a ba-gua térkép?

A Feng Shui szellemében, ha a megfelelő rendszer szerint alakítjuk ki lakókörnyezetünket, az egyes életterületekhez tartozó helyiségek más hangsúlyt, más megnyilvánulási lehetőséget kapnak -  így akár az életvitelünkre is hatást gyakorolnak. Ennek pedig egyenes következménye lehet, hogy az élethelyzetünkben is pozitív változás állhat be.

Ebben a cikkben a lakásunkat leképező bá-gua (vagy másképpen: pakua) térképről lesz szó, mely alapján a különböző Feng Shui iskolák is dolgoztak. (Valójában többféle irányzat létezik, ezek némelyike komoly, misztikus összefüggéseket is figyelembe vesz. A legősibb elgondolások a tájat, a felszíni formákat és az égtájakat is megfigyelik és azokból indulnak ki. A mai modern, hétköznapi ember számára az a megoldás a legkönnyebben érthető és megvalósítható, amely a bejárati ajtótól kiindulva halad sorba az egyes életterületeken.

Ahogy az ábrán is látható, a bá-gua térkép életterületeinek a számokon kívül jellemző színei is vannak, amelyek segítségével az otthonunk berendezésével erősíthetjük vagy gyengíthetjük az egyes területeken tapasztalható hatásokat, annak megfelelően, hogy a mi saját személyiségünk számára mi az előnyös, vagy mire van szükség a megfelelő változáshoz.

Ha a bá-gua térképet úgy fektetjük a lakásunk alaprajzára, hogy a bejárati ajtótól indulunk ki, a külső hatások helyett "belülről működtetve" azt, gyors eredményeket érhetünk el, ám ennek hatásfoka is rövidebb távú lehet. Természetesen ebben az esetben - élethelyzetünk megváltozását követően (ha megint elakadást érzékelünk valamely életterületen)
- újabb térrendezésre lehet szükség.

A bá-gua térkép rávetíthető a lakásunk egészére vagy akár csak egy szobára, de akár egy íróasztalra is, ha csak azt szeretnénk aktivizálni. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy felosztjuk az adott teret kilenc egyforma részre, amelyek ugyancsak különböző életterületeket jelenítenek meg. Ezek vonatkozásában az adott elemeket megjelenítő anyagokból készült tárgyakkal vagy akár szimbólumokkal erősíthetjük vagy gyengíthetjük a hatásokat.

Tudj meg többet a ba-gua térkép használatáról a Tedd rend-be az életed a Feng Shui segítségével! című e-könyvből!

Sok Feng Shui tárgyú írásom elérhető a Pannon Magazin oldalán.