Váltsunk nézőpontot!

2021.02.08

Személyiségünket "belső küszöb őreink" (negatív hiedelmeink) befolyásolják, ők felelnek gyakori szorongásainkért, kishitűségünkért. Ha úgy tetszik, ők az egónk részei. Az egó viszont nem akar a kényelmi zónájából kitörni, mert akkor a teljes léte kérdőjeleződik meg! Tehát ha viselkedésünket, személyiségünket szeretnénk megváltoztatni, először meg kell küzdenünk a bennünk lakozó negatív hangokkal. De mindenekelőtt: legyünk tudatosak, és figyeljük meg magunkat. Váltsunk nézőpontot!

Mit tegyünk, ha úgy érezzük, ideje nézőpontot váltani?

Érdemes összeírni, mi minden miatt aggódunk nap mint nap. A listán szereplő dolgokat akár rangsorolhatjuk is. A legjobb megoldás, ha a lap bal oldalára írjuk ezeket, s a jobb oldalt szabadon hagyjuk. Majd elgondolkodunk azon, hogy tulajdonképpen egyik- másik félelmünk nem is iagzán megalapozott. Képzeljük el, hogy a rettegett helyzetek bekövetkezte esetén mi lenne a legrosszabb eshetőség?

Ha már minden "démonunk" szerepel a papírlapon, próbáljuk megkeresni, mit tehetünk ellene. Előfordulhat, hogy miután leírva látjuk a rettegésünk okait, már nem is tűnnek annyira félelmetesnek... vagy talán már a lehetséges megoldások is kezdenek felderengeni.

Nagyon fontos, hogy ne mérgezzük tovább az elménket a negatív képekkel. Próbáljuk inkább behelyettesíteni ezeket olyan lehetséges kimenetekkel, amiket szívesen képzelünk el. A vonzás törvénye akkor is működik, ha nem hiszünk benne. Mindenki azt a valóságot teremti meg magának, amit erős érzelmekkel vizualizált magának. S mindezek a képek a múlt tapasztalatain, régi rossz beidegződéseinken alapulnak...

Ezek a belső programok befolyásolják a benyomásainkat, belső elvárásainkat. Fontos, hogy képesek legyünk megváltoztatni a hiedelmeinket, mert azok tartanak benne a múlt érzelmeiben. Tehát: vegyünk egy nagy levegőt, és kezdjük el írni a listát!