Mit üzen egy esős álomkép?

2020.06.15

Szakadó esőben bolyongok egy ősi erdőben, melyet kuszán beborít az aljnövényzet. Átázott ruhám csapzottan verdesi a lábszáramat, kezemben rövid nyelű kard, lábamon sáros csizma. A körülöttem elmosódottan kibontakozó táj egy tisztást sejtet a közelben. 

Nehéz áthatolni a sűrű cserjéken, a kardommal próbálom törni az utat. Időnként egy rémült gyík vagy más apró állat ugrik ki a bokrok aljából és menekül riadtan, halk neszezéssel. Más zajt sehonnan nem hallani. Kezd leszállni a szürkület, és elszorítja a szívemet egy fájó érzés: a magány. Miért nincs itt senki más rajtam kívül?
A langymeleg esőcseppek összekeverednek az arcom verejtékével. Gyomromat maró éhség kínozza. Nem tudom, hogy mi történt velem, honnan jövök és hová tartok. De a magány érzése ismerősen szívszorító.
Közeledem a tisztáshoz. Sátrak fehére villan fel, és öröm borzongatja meg a lelkem húrjait. De tudom: résen kell lennem! Nem tudhatom, hogy barát vagy ellenség tábora ez?
S hirtelen választ kapok a ki nem mondott kérdésemre: két állig felfegyverzett alak ugrik ki a fák rejtekéből, elállják az utamat, de az általuk kiáltott szavakat nem értem. 
Öltözékük ismerősnek tűnik, valahol már láthattam hasonlót. Bőszárú nadrágjukat hegyes orrú csizmába bújtatták, mellényszerű felsőruhájuk térdig ér, kétoldalt szabadon lebeg. Fejükön hegyes süveg. Arcuk marcona, pillantásuk kemény. Kardot rántanak. Rémült vagyok és a harchoz túlságosan fáradt. S magamon végignézve, nem sok esélyem lenne velük szemben.
Megadóm felemelem a karjaimat, erre durván karon ragadnak, és a legnagyobb sátorhoz hurcolnak, ahol a vezetőjük éppen a lovát szerszámozza. Csak a hátát látom.
A társaihoz hasonló, de díszesebb holmikat visel, s egy fejjel a többiek fölé magasodik. Lassan megfordul, s én a tekintetét keresem. Sötét, ápolt szakálla mögött mégis ismerősnek tűnik az arca, mintha már láttam volna. Talán egy korábbi álmomban.

(3. fejezet - A szinasztria)

A könyv megrendelhető fizikai formában vagy e-könyvként.
Kattints IDE és válaszd ki a neked megfelelőt!