Életünk tanítómesterei

2020.09.24

"Soha nem tudhatjuk egy találkozás legelején, hogy milyen szerepe lehet a későbbi életünkben. Sokszor még később sem jövünk rá sokáig annak a jelentőségére, hogy akit barátunknak vagy szeretőnknek nevezünk, milyen fontos szerepet is tölt be az életünkben." - fogalmazza meg A Szinasztria című regény egyik alakja.

Tekla személyében, egy bölcs idős asszonyt ismerhetünk meg, aki történetesen asztrológiával foglalkozik. Rokonai sohasem értették őt meg, mindig egy kicsit kívül maradt az eseményeken, de cseppet sem bánja ezt, és nem táplál haragot senki irányába.

Sok évtizedes gyakorlata és intuíciója is segíti abban, hogy másoknál jóval hamarabb látja meg bizonyos dolgok bekövetkeztét. A történet főszereplője és narrátora, Viktória ezért is nevezi őt magában "jóságos boszorkánynak". Pedig nem jósnő, és nem varázsló, nem is boszorkány ő - sokkal inkább egy varázslatos tudomány beavatottja. Mágia helyett a tudománya abból fakad, hogy tud olvasni a csillagok jelzéseiből.

Tekla ugyanakkor egy józan belátású személy, aki képes a dolgokat összefüggésükben meglátni és ebben próbál Viktória segítségére lenni. Mindannyiunk életében akadhatnak ilyen személyek, akik ugyan fáklyaként jelzik az utat, mégis sokszor nehezen vesszük ezt észre. Sokszor komoly traumák, sorscsapások kellenek ahhoz, hogy észrevegyük, ami mindig is az orrunk előtt volt.

A legtöbb ember életében sok problémát okoz a párkapcsolatok megélése. A szinasztria című kötet szereplőinek életében is sok fordulat következik be, mire megtanulják a karmikus leckét.