Alakíts ki új személyiséget!

2021.01.12

Ugye, te is jártál már úgy, hogy valami nem a tervek szerint alakult, például nem jutottál hozzá időben a reggeli kávédhoz, s ez teljesen aláásta a reggeli hangulatodat? Bárkivel előfordulhat, hogy a legapróbb dolgok kihozzák a sodrából. Ez nem jó érzés: tudjuk, hogy túlreagáljuk a helyzetet, de képtelenek vagyunk rá, hogy abban a pillanatban higgadtan, észérvek szerint működjünk. Ha több ilyen is összejön, az egész napi hangulatunknak lőttek. Lehet ezen változtatni?

Mi a különbség a hangulat és a személyiség között?

A hangulat nem más, mint egy általában rövid ideig tartó létállapot. Ha nagyon elhúzódik, vagy túl sokszor fordul elő, akkor már a személyiségünkre is hatással van. Az ismétlődés-bevésődés miatt is előfordulhat, hogy legközelebb hasonló reakcióban megint negatívan reagálsz az adott eseményre.

Személyiségvonásaink a korábbi érzelmeinken alapulnak. A személyiségünk valójában a gondolataink, érzelmeink, cselekedeteink összessége, s a múltbeli tapasztalatainkra épül. Ha túl sokszor reagálunk hevesen valamire, nagy valószínűséggel "ilyent típusnak" fognak elkönyvelni az ismerőseink.

Csakhogy nem túl előnyös ezt a képet fenntartani, igaz? Ki szeretne mások szemében sértődékenynek, hisztisnek vagy megkeseredettnek látszani?! Ha észrevesszük magunkon a fentiek valamelyikét, itt az ideje, hogy sürgősen változtassunk a viselkedésünkön, vagyis a személyiségünkön kell dolgoznunk.

Mivel minden reakciónk a múltbeli szokásainkon alapul, személyiségünk megváltoztatásához először a bevésődött érzelmeinket kell újakra cserélnünk. De hogyan változtassunk az érzelmeinken? Erre a kérdésre a következő bejegyzésben próbáljuk megtalálni a választ.