Idén először: online könyvhét

2020.09.08

Szeretnék újabb videós anyagokat készíteni, és muszáj is lesz, mert a szeptemberre tervezett könyvhét kapcsán bemutatkozó anyagot kért a kiadó. már csak egy hetem van rá. Az sajnos már most látszik, hogy a júniusi rendezvényhez hasonlóan, ez program sem jöhet létre a tervek szerint. De haladunk a korral, és online mégis megtartják. Ehhez pedig mindenképpen kell bemutatkozó videó.

Tehát újból nekigyürkőztem a videó készítésnek, mert hamarosan indul az online könyvhét! Ezt nem szabad kihagyni, mert egy jó lehetőség arra, hogy többen megismerjék a nevemet íróként, és a könyvemnek is szélesebb ismertséget szerezzek!

Annyiból egyszerűsödött a helyzetem, hogy már tudom, hogyan kell megvágni a videót, tehát ahol elakadok, vagy más okból nem tetszik egy-egy rész, ki tudom vágni az anyagból. Ez azt is jelenti, hogy nem szükséges tizenötször újrakezdenem a mondókámat, ami sokkal kevésbé frusztráló.

Így már sokkal fesztelenebb tudtam lenni. (Legalábbis egy idő után, amikor már belejöttem a munkába.) A végeredmény is valamivel jobb, vállalhatóbb lett, mint az első kísérletezésnél. Persze, még mindig messze vagyok az igazán profitól, de egyértelműen látszik a fejlődés. És ez a lényeg.

Legalább gyakorolni kényszerültem azt a dolgot, amit már régóta halogattam. Közben sok akadály, nehézség, probléma is felmerült - tapasztalatszerzés szempontjából ez is hasznos: legalább most már tudom, mire kell figyelni a következő próbálkozásnál.
Például ezekre:
1. a régi fényképezőgépemet el kell felejteni, mert nem elfogható minőségű az általa készített videó,
2. a telefon kamerája és felbontása jobb, de megfordítja a feliratokat, erre külön oda kell figyelni (szerencsére van olyan program, amivel tükrözni lehet ezeket),
3. nem érdemes a telefon kijelzőjén magamat bámulni beszéd közben, mert az eredménye az lesz, hogy a szemlélő azt látja, hogy én valahova kifelé bámultam a kamerából...

Néha vicces volt magamat nézni, és sokszor elnevettem magamat felvétel közben is, annyira idétlennek éreztem a szituációt. Főleg akkor, amikor az előre szépen megtervezett szövegből hirtelen semmi sem jutott eszembe  a kamera előtt... Szerencsére más nem volt jelen, mert akkor valószínűleg a föld
alá süllyedtem volna zavaromban. Persze, az is lehet, hogy éppenséggel jobban ösztökélt volna egy ilyen szituáció. (Talán legközelebb ezt a megoldást fogom kipróbálni.)

Most mindenesetre végül három verzió készült el. Ezeket a Facebook-csoportban megszavaztatom, döntse el külső szemlélő, hogy melyik a leginkább vállalható bemutatkozó-könyvajánló anyag.