Év végi számvetés

2020.12.27

Minden év végén készítek egyfajta leltárt, amelyben összefoglalom, milyen célokkal vágtam neki az adott esztendőnek, és terveket készítek a következő hónapokra. Itt az alkalom ellenőrizni, mennyire sikerült az én kis "online vállalkozásomat" az eredeti elgondolások szerint életre kelteni, beindítani?

Ennek részletezésével természetesen nem szeretném untatni az olvasót, és talán nevezhetnénk a számszerű adatokat "üzleti titokként" is. Az biztos, hogy sokat jelent a látogatószám szempontjából a közösségi média szerepe, mert egyelőre innen jön a legtöbb látogató. Ez nem is meglepő, hiszen
a Google és más keresőmotorok algoritmusai számára több idő kell, amíg számításba veszik az új oldalakat.

A keresőoptimalizálást komolyan kell venni!

A Google számára fontos, hogy releváns és hasznos tartalmakra mutasson, amit viszont azokból a reakciókból szűr le, hogy az olvasók mennyi időt töltenek egy oldalon. Ennek feltérképezése pedig időigényes folyamat, ami tulajdonképpen saját maga generálja a folytatást, hiszen értelemszerűen minél
több a látogatás, annál jobbak lesznek az eredmények.

A hosszú távú hatást a saját munkám esetében is lemérhettem, és csak alátámasztani tudom a SEO szakemberek megállapításait. Történetesen 2011 őszén elindítottam egy online felületet (ez a kamaszgondok.blog.hu), amit pár év után hanyagolni kezdtem, meg is akartam szüntetni. De mielőtt ezt tettem volna, a kíváncsiság kedvéért belenéztem a statisztikákba, és komolyan megdöbbentem!

Annak ellenére, hogy akkoriban már Facebook-posztokat sem tettem fel, rengeteg látogatást generált a blog, amelynek a többsége a Google oldalairól jött. Nagyszerű tanulság volt ezt látni! A blogot ezek után természetesen nem szüntettem meg... Úgy döntöttem, kivárom, amíg a gyermekeim akkorára nőnek, hogy érdekes lesz a világgal megosztani a saját szülői tapasztalataimat. (És ez az időszak már nincs is olyan messze...)